Међународни научни скуп „Комуницирање између моћи и слободе“ на Комуниколошком колеџу у Бањалуци

Комуниколошки колеџ у Бањалуци Капа Фи организује Први међународни научни скуп под називом „Комуницирање између моћи и слободе“. Скуп ће се одржати у Бањалуци, од 24. до 26. јуна 2016. године. На скупу ће учествовати излагачи из земље и окружења, Европске Уније, САД и других земаља.

Главни говорници на скупу биће др Nick Couldry, професор медија, комуницирања и друштвене теорије са Лондонске школе за економију, др Stig Hjarvard, професор комуникологије са Универзитета у Копенхагену, др Lisa Parks, професорица филма и медија са Универзитета у Калифорнији у Санта Барбари, и др Thomas Allmer, предавач из области друштвене теорије на Универзитету у Единбургу. Главни говорници скупа водећи су истраживачи и теоретичари из области комуникологије, медија и социологије. Учесници овог научног скупа имаће прилику да присуствују академској расправи са овим изузетно занимљивим научницима и да прошире своје знање из области у друштву најбољих.

Поред поменутих говорника, на скупу ће учествовати и други угледни истраживачи из иностранства, као гости скупа или као излагачи.

Скуп ће се изводити пленарно и у групама. Језик скупа је енглески. Учесници се могу пријавити на скуп у статусу излагача до 31. марта, или у статусу слушаоца до почетка јуна 2016. године, односно у дане скупа. За учеснике из сиромашнијих и земаља у развоју, као и за студенте, постдипломце и асистенте котизација за учешће на скупу је прилагођена њиховим могућностима. Пријављивање, предаја сажетака као и све друге информације о скупу могу се наћи на сајту Колеџа.

Тема конференције је комуницирање између моћи и слободе. Комуникација се може посматрати као средство или чак врста моћи, најчешће у виду надзора, убјеђивања, пропаганде, утицаја, па и, на макросоцијалном нивоу, хегемоније. С друге стране, комуницирање као средство ослобођења често је утјелотворено у знању, истини, образовању, саосјећању, повезаности, и, на макросоцијалном нивоу, у демократији. Један од главних циљева скупа је да представи истраживања која се баве, како поменутим теоријским концептима, тако и комуниколошком праксом, и која ће допринијети даљем разумијевању бројних питања људског комуницирања везаних за поменуте концепте, али и оних између њих.

Комуниколошки колеџ у Бањалуци је мала, самостална и непрофитна високошколска установа, основана 2000. године под називом Комуниколошки факултет у Бањалуци. Оснивачка идеја водиља Колеџа била је да уведе комуникологију у високо образовање у нашој земљи, као и да уведе разговор у образовни процес. Главни циљ био је да учитељи и ученици почну да разговарају једни с другима. Колеџ је стога још давно избацио подијуме, клупе и катедре из учионица у жељи да омогући стицање знања на другачији начин. Од самог оснивања Колеџ заступа и залаже се за дијалошко образовање. Овај научни скуп се дијелом организује и да се обиљежи протеклих 15 година комуниколошког образовања на Колеџу. Стога тема скупа указује и на кључну образовну дилему.