Abstract Submission Deadline Extended for the Kappa Phi’s 1st International Communication Conference “Communication between Domination and Emancipation”

The abstract submission deadline for the Kappa Phi’s 1st International Communication Conference “Communication between Domination and Emancipation” has been extended to April 30, 2016.

Notifications of acceptance of abstracts will be sent to authors consecutively, no later than May 14, 2016.

The regular registration deadline has also been extended to May 21, 2016.

Conference details, submission guidelines and other information can be found on our site.

We look forward to seeing you and talking to you at the Conference!

Novo usmjerenje – Multimedijalno novinarstvo

Od školske 2016/2017. godine, na studijskom programu komunikologija budući studenti mogu odabrati posebno usmjerenje – Multimedijalno novinarstvo. Na ovom smjeru izučavaju se, između ostalog, specifičnosti izvještavanja i oblikovanja sadržaja za nove medije, kao što su „podkasting“, „živi blog“, oblikovanje slikovnih i video sadržaja, društveni mediji, faktografsko novinarstvo i istraživačko novinarstvo na mreži. Studenti se detaljno upoznaju i vježbaju rad sa različitim tehnologijama i internetskim platformama za multimedijalno novinarstvo.

Program iz studija multimedijalnog novinarstva podrazumijeva izučavanje tema iz zajedničkih komunikoloških osnova i sticanje temeljnog komunikološkog znanja i iskustva. Studij obrazuje buduće novinare za rad u tradicionalnim i u novim medijima.

Proljetni raspust

You need to login to view this content. Please . Not a Member? Join Us

Travanjski ispitni rok 2016. godine

You need to login to view this content. Please . Not a Member? Join Us

Međunarodni znanstveni skup „Komuniciranje između moći i slobode“ na Komunikološkom koledžu u Banjaluci

Komunikološki koledž u Banjaluci Kapa Fi organizuje Prvi međunarodni znanstveni skup pod nazivom „Komuniciranje između moći i slobode“. Skup će se održati u Banjaluci od 24. do 26. lipnja 2016. godine. Na skupu će učestvovati izlagači iz zemlje i okruženja, Evropske Unije, SAD i drugih zemalja.

Glavni govornici na skupu biće dr Nick Couldry, profesor medija, komuniciranja i društvene teorije sa Londonske škole za ekonomiju, dr Stig Hjarvard, profesor komunikologije sa Sveučilišta u Kopenhagenu, dr Lisa Parks, profesorica filma i medija sa Sveučilišta u Kaliforniji u Santa Barbari, i dr Thomas Allmer, predavač iz oblasti društvene teorije na Sveučilištu u Edinburgu. Glavni govornici skupa vodeći su istraživači i teoretičari iz oblasti komunikologije, medija i sociologije. Učesnici ovog znanstvenog skupa imaće priliku da prisustvuju akademskoj raspravi sa ovim izuzetno zanimljivim znanstvenicima i da prošire svoje znanje iz oblasti u društvu najboljih.

Pored pomenutih govornika, na skupu će učestvovati i drugi ugledni istraživači iz inozemstva, kao gosti skupa ili kao izlagači.

Skup će se izvoditi plenarno i u grupama. Jezik skupa je engleski. Učesnici se mogu prijaviti na skup u statusu izlagača do 31. ožujka, ili u statusu slušatelja do početka lipnja 2016. godine, odnosno u dane skupa. Za učesnike iz siromašnijih i zemalja u razvoju, kao i za studente, postdiplomce i asistente kotizacija za učešće na skupu je prilagođena njihovim mogućnostima. Prijavljivanje, predaja sažetaka kao i sve druge informacije o skupu mogu se naći na sajtu Koledža.

Tema konferencije je komuniciranje između moći i slobode. Komunikacija se može posmatrati kao sredstvo ili čak vrsta moći, najčešće u vidu nadzora, ubjeđivanja, propagande, uticaja, pa i, na makrosocijalnom nivou, hegemonije. S druge strane, komuniciranje kao sredstvo oslobođenja često je utjelotvoreno u znanju, istini, obrazovanju, saosjećanju, povezanosti, i, na makrosocijalnom nivou, u demokratiji. Jedan od glavnih ciljeva skupa je da predstavi istraživanja koja se bave, kako pomenutim teorijskim konceptima, tako i komunikološkom praksom, i koja će doprinijeti daljem razumijevanju brojnih pitanja ljudskog komuniciranja vezanih za pomenute koncepte, ali i onih između njih.

Komunikološki koledž u Banjaluci je mala, samostalna i neprofitna visokoškolska ustanova, osnovana 2000. godine pod nazivom Komunikološki fakultet u Banjaluci. Osnivačka ideja vodilja Koledža bila je da uvede komunikologiju u visoko obrazovanje u našoj zemlji, kao i da uvede razgovor u obrazovni proces. Glavni cilj bio je da učitelji i učenici počnu da razgovaraju jedni s drugima. Koledž je stoga još davno izbacio podijume, klupe i katedre iz učionica u želji da omogući sticanje znanja na drugačiji način. Od samog osnivanja Koledž zastupa i zalaže se za dijaloško obrazovanje. Ovaj znanstveni skup se dijelom organizuje i da se obilježi proteklih 15 godina komunikološkog obrazovanja na Koledžu. Stoga tema skupa ukazuje i na ključnu obrazovnu dilemu.

Primanja za veljaču

You need to login to view this content. Please . Not a Member? Join Us

Knjižnica

You need to login to view this content. Please . Not a Member? Join Us