Održan međunarodni znanstveni skup „Komuniciranje između moći i slobode“

U Banjaluci je od 24. do 26. lipnja 2016. godine održan prvi međunarodni komunikološki znanstveni skup „Komuniciranje između moći i slobode“. Organizator ovog skupa bio je Komunikološki koledž u Banjaluci Kapa Fi, a suorganizatori Fakultet političkih nauka i Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci. Skup se održavao u prostorijama Komunikološkog koledža i Fakulteta političkih nauka. Tema konferencije bila je komuniciranje između moći i slobode.

Glavni govornici na skupu bili su dr Nik Koldri (Nick Couldry), redovni profesor komunikologije i sociologije i rukovodilac Odsjeka za medije i komunikacije na Londonskoj školi za ekonomiju (Univerzitet u Londonu), dr Stig Jarvard (Stig Hjarvard), redovni profesor komunikologije sa Univerziteta u Kopenhagenu, dr Tomas Almer (Thomas Allmer), predavač društvene teorije na Univerzitetu u Edinburgu, i dr Tomislav Longinović, redovni profesor slavistike i komparativne književnosti na Univerzitetu u Viskonsinu u Medisonu. Glavni govornici skupa vodeći su istraživači i teoretičari iz oblasti komunikologije, medija, sociologije i kulturoloških studija. Učesnici znanstvenog skupa imali su priliku da, između ostalog, razmijene mišljenja sa ovim izuzetno zanimljivim i pristupačnim naučnicima i profesorima, kao i da prošire svoje znanje o ulozi medija u društvenim sukobima, o medijskom oblikovanju društvene stvarnosti, o odnosu društvenih medija i kapitalizma, te o interkulturanom komuniciranju i razumijevanju.

Pored pomenutih govornika, na skupu su učestvovali i drugi istraživači iz zemlje i inostranstva, koji su izlagali svoje radove iz tema poput rodne analize diskursa, različitih paradigmi obrazovnog komuniciranja, odnosa između medija i moći, te izazova novinarstva i političkog komuniciranja u regionu. Skup se izvodio plenarno i u grupama u vidu predavanja i razgovora. Jezik skupa je bio engleski.

Komunikološki koledž u Banjaluci je samostalna i neprofitna visokoškolska ustanova, osnovana 2000. godine pod nazivom Komunikološki fakultet u Banjaluci. Ovaj znanstveni skup jedna je od aktivnosti kojom je Komunikološki koledž u tekućoj školskoj godini obilježio 15 godina rada.

Međunarodni znanstveni skup „Komuniciranje između moći i slobode“

U Banjaluci se od 24. do 26. lipnja 2016. godine održava prvi međunarodni komunikološki znanstveni skup pod nazivom „Komuniciranje između moći i slobode“. Organizator ovog skupa je Komunikološki koledž u Banjaluci Kapa Fi, a suorganizatori su Fakultet političkih nauka i Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci. Skup se održava na Fakultetu političkih nauka i na Komunikološkom koledžu u Banjaluci.

Glavni govornici na skupu biće dr Nik Koldri (Nick Couldry), profesor komunikologije i sociologije sa Londonske škole za ekonomiju, dr Stig Jarvard (Stig Hjarvard), profesor komunikologije sa Univerziteta u Kopenhagenu, dr Lisa Parks (Lisa Parks), profesorica filma i medija sa Univerziteta u Kaliforniji u Santa Barbari, dr Tomas Almer (Thomas Allmer), predavač iz oblasti društvene teorije na Univerzitetu u Edinburgu, i dr Tomislav Longinović, profesor slavistike i komparativne književnosti na Univerzitetu u Viskonsinu u Medisonu. Glavni govornici skupa vodeći su istraživači i teoretičari iz oblasti komunikologije, medija, sociologije i lingvistike. Učesnici ovog znanstvenog skupa imaće priliku da prisustvuju akademskoj raspravi sa ovim izuzetno zanimljivim znanstvenicima i da prošire svoje znanje iz oblasti u društvu najboljih.

Pored pomenutih govornika, na skupu će učestvovati i drugi ugledni istraživači iz zemlje i inozemstva, kao gosti skupa ili kao izlagači. Skup će se izvoditi plenarno i u grupama. Jezik skupa je engleski.

Tema konferencije je komuniciranje između moći i slobode. Komunikacija se može posmatrati kao sredstvo ili čak vrsta moći, najčešće u vidu nadzora, ubjeđivanja, propagande, uticaja, pa i, na makrosocijalnom nivou, hegemonije. S druge strane, komuniciranje kao sredstvo oslobođenja često je utjelotvoreno u znanju, istini, obrazovanju, suosjećanju, povezanosti i, na makrosocijalnom nivou, u demokratiji. Jedan od glavnih ciljeva skupa je da predstavi istraživanja koja se bave, kako pomenutim teorijskim konceptima, tako i komunikološkom praksom, i koja će doprinijeti daljem razumijevanju brojnih pitanja ljudskog komuniciranja vezanih za pomenute koncepte, ali i onih između njih.

Komunikološki koledž u Banjaluci je mala, samostalna i neprofitna visokoškolska ustanova, osnovana 2000. godine pod nazivom Komunikološki fakultet u Banjaluci. Osnivačka ideja vodilja Koledža bila je da uvede komunikologiju u visoko obrazovanje u našoj zemlji, kao i da uvede ravnopravni akademski razgovor u obrazovni proces. Glavni motiv je bio da učitelji i učenici počnu da slobodno i otvoreno razgovaraju jedni s drugima s ciljem sticanja i razvijanja znanja. Koledž je stoga još davno izbacio podijume, klupe i katedre iz učionica u želji da omogući sticanje znanja na drugačiji način. Od samog osnivanja Koledž zastupa i zalaže se za dijaloško obrazovanje. Ovaj znanstveni skup je jedna od aktivnosti kojom Komunikološki koledž obilježava 15 godina rada.

Primanja za svibanj

You need to login to view this content. Please . Not a Member? Join Us